Scholen bundelen krachten

VAKANTIESCHOLEN

Verbeter je kansen met de Voorjaarsschool en de Lenteschool!

De scholen binnen Vario maken zich elke dag sterk voor goed onderwijs. Naast de lessen zijn er allerlei ondersteuningsmogelijkheden, zoals bijles. We vinden kansengelijkheid belangrijk. Als het nodig is dat je kansen vergroten worden zijn er speciale studieweken, die plaatsvinden in de voorjaarsvakantie (de Voorjaarsschool, 17 t/m 20 febr. 2025) en de tweede week van de meivakantie (de Lenteschool, 28 april t/m 2 mei 2025). Beide scholen zijn bedoeld voor leerlingen van de Theoretische leerweg (klas 3), Havo (klassen 3 en 4) en Vwo (klassen 3, 4 en 5) in Emmeloord en Lemmer die in de loop van het jaar net tekort dreigen te komen om over te kunnen gaan. Je kunt deelnemen aan een van de volgende vakken: wiskunde, wiskunde A, wiskunde B, nask 1, natuurkunde, nask 2, scheikunde, Duits en economie. Tijdens de studieweek krijg je gericht les om je een duw in de rug te geven. We willen er alles aan doen om je zo goed mogelijk voorbereid aan het vervolgonderwijs te laten beginnen.

Hieronder een Q&A die meer informatie over de Vakantiescholen geeft. Mocht jouw vraag daar niet tussen staan, dan kun je die stellen via het volgende mailadres: vakantiescholen@vario-onderwijsgroep.nl Dan krijg je zo spoedig mogelijk een reactie.

Q&A Vakantiescholen

Wat zijn de Voorjaars- en Lenteschool precies?

De Voorjaarsschool vindt in de Voorjaarsvakantie plaats en de Lenteschool in de Meivakantie. Gedurende een week ben je intensief bezig met leerstof waar je moeite mee hebt. 

Wat is het verschil tussen de Voorjaarsschool en de Lenteschool?

De Voorjaarsschool duurt vier dagen. Je krijgt dan intensief les in éen of twee vakken waarvan je vindt dat je er niet zo goed in bent. Aan het eind is je kennis vergroot en/of ben je veel beter voorbereid op de eerstvolgende toets die je voor die vakken moet maken. 

De Lenteschool duurt vijf dagen. Je beperkt je dan tot één vak. Je werkt achterstanden voor dat vak weg; bovendien maak je aan het eind van die week een toets die meetelt voor de overgang. 

Voor de bovenbouw havo en vwo geldt dat je samen met de docent bepaalt welke toets je wilt “overdoen”. De lenteschool wordt afgestemd op die onderwerpen. 

In welke leerjaren en opleidingen kun je meedoen aan de Voorjaars- en Lenteschool?

De Voorjaars- en Lenteschool zijn toegankelijk voor:

  • Leerlingen uit leerjaar 3 van de Gemengde/Theoretische Leerweg van het Zuyderzee Lyceum in Lemmer, de Bonifatius-mavo in Emmeloord en X-tuur.
  • Leerlingen uit leerjaar 3 havo en vwo van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord en Lemmer en X-tuur.
  • Leerlingen uit leerjaar 4 havo en leerjaren 4 en 5 vwo van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord.

Welke vakken worden tijdens de Voorjaars- en Lenteschool aangeboden?

  Voorjaarsschool Lenteschool
Bonifatius mavo Wiskunde, nsk1 en nsk2 Wiskunde, nsk1, nsk2 en Duits
Zuyderzee Lyceum Junior Wiskunde, natuurkunde en scheikunde Wiskunde, natuurkunde en scheikunde
Zuyderzee Lyceum Lemmer Wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Wiskunde, natuurkunde, en scheikunde
Zuyderzee Lyceum Senior Wiskunde A, wiskunde B en natuurkunde Wiskunde A, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde en economie
Zuyderzee Lyceum X-tuur Wiskunde, wiskunde A, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde (3 havo en vwo) en nsk1  Wiskunde, wiskunde A, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde, nsk1, Duits en economie

 

Wie komen in aanmerking voor deelname aan de Voorjaars- of Lenteschool?

De Voorjaars- en Lenteschool zijn niet toegankelijk voor iedereen: er geldt een belangrijke voorwaarde. Die voorwaarde is dat je deel kunt nemen als je dreigt te moeten doubleren, maar een goede kans hebt om het jaar wel te halen als je een week intensief met een mogelijk te ondersteunen vak bezig bent. Bij de Lenteschool moet er bovendien met het behaalde cijfer op de toets een realistische kans zijn alsnog over te gaan. 

Dit betekent dat de Voorjaars- en Lenteschool niet bedoeld zijn voor leerlingen die vanwege te veel onvoldoendes weinig kans meer hebben om over te gaan; en evenmin bedoeld zijn voor leerlingen die er goed voorstaan, maar hun positie voor één vak willen versterken.

 

Wat zijn precies de voorwaarden voor deelname?

Je moet een onvoldoende staan op het voortschrijdend gemiddelde van het vak dat je wilt volgen. Daarnaast moet voor de Lenteschool die onvoldoende de reden zijn dat je net tekortkomt om over te kunnen gaan (dus: kijk goed naar de overgangsnormen!). Met andere woorden: als je die onvoldoende met een goed toetsresultaat weet om te zetten in een voldoende, dan is de kans groter dat je over kunt – als je de rest van het jaar voldoende presteert.  

Je kunt jezelf opgeven als je aan deze criteria voldoet. Daarnaast zul je door je mentor of de schoolleiding worden uitgenodigd deel te nemen, als zij denken dat je kansrijk bent.

 

Waar kun je hulp krijgen als je overweegt aan de Voorjaarsschool of de Lenteschool deel te nemen?

Het is natuurlijk een erg goed idee om een wens deel te nemen eerst goed te bespreken met je mentor. Die kan samen met jouw kijken hoe kansrijk deelname in jouw geval is, en welk vak dan de meeste kansen biedt. 

Ook kan een gesprek met je vakdocent helpen: jouw docent heeft uiteraard het meest zicht op jouw kansen als het om de vakinhoud gaat.

Hoe moet je je eigenlijk opgeven? En kan dat nu al?

Om je op te geven als belangstellende voor deelname aan de voorjaarsschool, vul je het aanmeldformulier in dat bij deze bijlage is toegevoegd (dit kan digitaal). Sla het ingevulde formulier op en stuur het vervolgens naar vakantiescholen@vario-onderwijsgroep.nl.

Opgeven voor de Voorjaarsschool kan tussen maandag 2 december 2024 en woensdag 8 januari 2025 (dus de woensdag na de Kerstvakantie). 

Voor deelname aan de Lenteschool kun je je opgeven tussen maandag 3 maart 2025 en woensdag 26 maart 2025

Wat gebeurt er na de opgave?

Binnen een paar dagen na aanmelding krijg je een digitaal leerplan, dat je moet gaan invullen. Daarin gaat het om vragen als: met welke vakken heb je zoveel moeite, dat je daar graag aan wilt werken? Wat wil je graag leren of kunnen? Welke onderwerpen vind je lastig, welke vaardigheden gaan je niet goed af? 

Samen met je mentor en je vakdocent(en) leg je daarna preciezer vast waarmee je aan de slag gaat. Tot slot moet de coördinator van je leerjaar met je gemaakte keuzes instemmen. 

 

Wat te doen als je niet geplaatst bent, en je het niet eens bent met die beslissing?

Als je naar jouw overtuiging ten onrechte niet geplaatst bent, dan kun je tegen die beslissing beroep aantekenen bij de directeur van je opleiding. De beslissing van de directeur is bindend. 

Hoe weet je wat je wat je tijdens die week moet doen?

Jouw eigen docent voor het vak dat je volgt, legt in jouw leerplan vast welke delen van de stof je het beste nog eens opnieuw kunt bestuderen. Het leerplan wordt daarna doorgegeven aan de docent voor dat vak aan de Voorjaars- of Lenteschool, zodat deze weet waaraan je wilt en moet werken. 

Hoe verloopt die week verder?

Je werkt aan de afgesproken stof onder begeleiding van de vakdocent van de Voorjaars- of Lenteschool. De groepen per vak zijn klein: maximaal 8 tot 9 leerlingen. Er is dus veel gelegenheid om hulp te vragen. De docenten kunnen je helpen met de inhoud van het vak, maar kunnen je ook ondersteunen bij hoe je het beste kunt studeren. Denk aan oplossingsvaardigheden, schematiseren, discipline houden, etc.  

De lesdagen beginnen om 9.00 uur en zijn rond 15.00 uur afgelopen. Er wordt geen huiswerk gegeven, dus de rest van de dag ben je vrij om te doen wat je wilt. 

Maandag t/m donderdag ben je met het vak bezig. De Voorjaarsschool is daarna afgelopen. Voor de Lenteschool geldt: de vrijdag is bedoeld om zo nodig de laatste vragen te stellen aan je docent, waarna je de afsluitende toets maakt. 

Hoe zit het precies met die toets van de Lenteschool?

Hierover worden de voorwaarden nog nader besproken en te zijner tijd met jullie gedeeld.
Er is al wel één belangrijke beperking: een toetsresultaat op een onderdeel van het Schoolexamen kan niet worden weggestreept. Dat mag namelijk niet vanwege het Examenreglement. 

Wat gebeurt er als het behaalde cijfer van de toets in Lenteschool juist láger ligt dan het laagst behaalde cijfer voor dat vak?

Het is uiteraard niet te hopen dat deze situatie zich voordoet! Mocht dat toch gebeuren, dan blijft dat eerder behaalde cijfer gewoon meetellen en heeft het resultaat op de toets van de Lenteschool geen verdere invloed. 

Wanneer vinden de Voorjaars- en de Lenteschool plaats?

De Voorjaarsschool wordt gehouden tijdens de maandag t/m donderdag van de Voorjaarsvakantie, dit is maandag 17 t/m donderdag 20 februari 2025. De Lenteschool wordt gehouden tijdens de tweede week van de Meivakantie, te weten maandag 28 april t/m vrijdag 2 mei 2025

Kun je zowel aan de Voorjaarsschool als aan de Lenteschool deelnemen?

Wanneer je je opgeeft voor de Voorjaarsschool, wordt door de coördinator bekeken of jouw deelname aan de gekozen vakken een realistische kans biedt om alsnog over te gaan. Als dat zo is, word je toegelaten. Wil je daarna ook nog deelnemen aan de Lenteschool, dan moet je je opnieuw opgeven. Dan geldt wel een belangrijke voorwaarde: Er moet opnieuw sprake zijn van een situatie waarin je net tekortkomt om over te kunnen gaan. Bij het vak waarvoor je in de voorjaarsschool hebt deelgenomen geldt dan dat je voorrang hebt bij plaatsing.

Waar worden de Voorjaars- en Lenteschool gehouden?

De Voorjaars- en Lenteschool worden gehouden op de locatie Senior van het Zuyderzee Lyceum te Emmeloord. Het adres is Prof. Ter Veenstraat 5. 

Voor leerlingen die deelnemen vanuit Lemmer, zal vervoer worden geregeld naar en van Emmeloord.

Wat kost het om deel te kunnen nemen aan de Voorjaars- of Lenteschool?

Deelname aan een van beide scholen is in principe gratis. Wel wordt aan jou en/of je ouders een borg gevraagd. Hiervoor ontvang jij en/of je ouders een factuur die betaald moet worden voordat de Voorjaars- of Lenteschool start. Als alles verloopt zoals de bedoeling is, wordt de borg ongeveer drie weken na de voorjaars- en/of Lenteschool teruggestort. Maar mocht het zo zijn, dat je een of meerdere dagen niet aanwezig bent of dat je voor het einde van de Voorjaars- of Lenteschoolweek wordt verwijderd wegens ontoelaatbaar gedrag, dan wordt die borg niet terugbetaald. Voor eerdere beëindiging door overmacht, zoals ziekte, geldt deze regel niet. 

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik aan verdere informatie komen?

Verderop in het jaar zal deze lijst met veel gestelde vragen worden aangevuld, als dat nuttig is. Daarnaast kun je vragen kwijt via het mailadres dat je ook kunt gebruiken om je op te geven, namelijk: vakantiescholen@vario-onderwijsgroep.nl