Basis- en kaderberoepsleerlingen vanaf september welkom bij X-tuur

Emmeloord – X-tuur (zelfsturend onderwijs) breidt het onderwijsaanbod vanaf 1 september uit met een vmbo-basis- en kaderberoepsgerichte leerweg. Het gaat om de leerjaren één t/m drie en in de nabije toekomst ook leerjaar vier. Er kan bij X-tuur gekozen worden voor de profielen Economie & Ondernemen (E&O) en Zorg & Welzijn (Z&W).

Langgekoesterde wens
Met dit besluit gaat een langgekoesterde wens van het onderwijsteam van X-tuur in vervulling. Er ontstaat op deze manier een breed onderwijsaanbod: vmbo-basis, vmbo-kader, mavo, havo en vwo. Leerlingen kunnen hiermee de keuze voor een definitief onderwijsniveau uitstellen. Dit bevordert de kansengelijkheid. Een school met dit onderwijsaanbod is op dit moment nog niet aanwezig in de Noordoostpolder.

Over X-tuur
Inmiddels is X-tuur (zelfsturend onderwijs) in de Noordoostpolder een begrip. De school vierde in 2023 haar eerste lustrum en telt bijna 100 leerlingen op de mavo, havo en het vwo! Binnen X-tuur staan de groei en ontwikkeling van elke individuele leerling centraal. De leerling heeft op X-tuur meer regie over zijn eigen leerproces en draagt hiervoor ook zelf verantwoordelijkheid. Zo kunnen leerlingen meerdere vakken afsluiten op een hoger niveau, versneld examen doen of juist overal wat meer tijd voor nemen.