Beroepenbeurs brengt leerlingen en bedrijfsleven samen

Van dromen naar werkelijkheid

Voor de derde keer heeft de Rotary in samenwerking met het Zuyderzee Lyceum, de Bonifatius mavo, X-tuur (allen onderdeel van VariO Onderwijsgroep) en het Emelwerda College een beroepenbeurs georganiseerd voor de leerlingen van drie mavo, havo en vwo. Ruim 500 leerlingen kregen dinsdagavond 11 oktober de kans om hun vragen te stellen aan zeer uiteenlopende beroepsgroepen, organisaties en/of ondernemers. Ook de ouders mogen weer even terug in de schoolbanken voor de workshop ‘help mijn kind moet kiezen’.

Nieuwsgierig en vol vragen lopen de leerlingen die avond de school binnen. In de lokalen zitten de voorlichters al te wachten, klaar om de vragen te beantwoorden en te vertellen over wat zij nou de hele dag doen op hun werk. Was het een paar minuten geleden nog druk in de school, om stipt 19.00 uur is het overal stil. In drie rondes van elk twintig minuten komen de leerlingen meer te weten over een beroep waar mogelijk hun toekomst ligt.

Contact leggen voor de toekomst
Decaan Ingrid van der Veer is een van de kartrekkers van het project. Ze legt uit waarom deze avond zo belangrijk is voor de leerlingen. “De leerlingen moeten in het derde jaar een profiel kiezen. Dat kun je het beste doen wanneer je weet in welke richting je een vervolgopleiding gaat doen. Je maakt daarmee een belangrijke keuze in je leven. Daarnaast leggen de leerlingen contacten met bedrijven die hen kunnen helpen met hun profielwerkstuk in de examenklas of met een eventuele stageplek.” Nico de Boer van de Rotary vult aan: “We vinden het geweldig dat we ruim 50 ondernemers bereid hebben gevonden de jeugd van 15/16 jaar deze avond te helpen bij de vraag ‘wat wil ik later’. Zo helpen we hopelijk mee aan van dromen naar werkelijkheid.”

Anders dan je denkt
Marin Zielman (klas 3V1) en Joost van Kranenburg (klas 3V3) bezoeken de presentatie van Aves. “Juf worden lijkt me altijd al leuk. En wie weet ga ik dat inderdaad wel doen.” Joost is er nog niet zo zeker van. “Het spreek me wel aan dat iedere dag anders is als je voor de klas staat. Je kunt van tevoren niet bedenken hoe de dag eruit gaat zien. Het valt me op dat er in korte tijd heel veel veranderd is in het basisonderwijs. Ze werken nu allemaal met iPads.“ Of hij meester wordt, is nog maar de vraag. “Docent op een middelbare school, dat lijkt me misschien wel wat.” Snel gaan ze op pad naar het volgende lokaal voor de tweede ronde. Een presentatie van Cascade over psychologie. Met name kinderpsychologie heeft de interesse van Joost. Als derde keus staat voor Marin de presentatie van Agrico op het programma. “Niet omdat ik daar per se wil werken of zo, maar mijn vader werkt daar. Het lijkt me gewoon leuk om het verhaal van Agrico te horen en zijn collega’s te zien.” Joost laat zich in ronde drie informeren over de advocatuur.

Workshop voor ouders
De ouders konden deelnemen aan de workshop ‘help mijn kind moet kiezen’, onder leiding van Rini Roerig. Rini is inspirator en master achter de leerreis over het vinden van je passie. Rini vertelt, ‘als ouders heb je beelden, meningen, opinies over wat goed is voor je kind. Je kunt je daarnaast ook onzeker voelen over datgene wat je kind kiest, wordt hij of zij daar echt gelukkig in? Je gesterkt voelen om je kind te laten groeien en bloeien en leren hoe je kind keuzes kan maken, is belangrijker dan de keuze zelf.’