Voor één keer rennen door de school

Zuyderzee Lyceum organiseert Urban Run voor leerlingen

Normaal gesproken is rennen door de school niet toegestaan, maar donderdagmiddag was het voor heel even mogelijk. Bijna 80 leerlingen en personeelsleden gingen de uitdaging aan om vier kilometer hard te lopen door en langs hockeyclub de Meeuwen, de draf-en renbaan, de ijsclub, AVNOP, camping het Bosbad, zwembad het Bosbad en de schoolgebouwen van het Zuyderzee Lyceum. De deelnemende leerlingen werden langs de hele route bijgestaan door ruim 70 hulpverleners uit 5 havo en 6 vwo.

Lange historie
Een van de initiatiefnemers is docent Lichamelijke Opvoeding Marcel Dijk, hij vertelt: “Ruim 30 jaar geleden, toen ik hier zelf op school zat, werd er altijd een triatlon georganiseerd door onder andere mijn collega en oud schaatsster Thea Limbach. De regels rondom het organiseren van dit evenement werden alleen steeds strenger. We waren toen genoodzaakt om het onderdeel fietsen eruit te halen en alleen te zwemmen en te lopen. Dat vonden we uiteindelijk te minimaal. Toen zijn we begonnen met het organiseren van een survivalrun (‘The Mile’). Dit had alleen zoveel voeten in de aarde; wandrekken klaarzetten, autobanden neerleggen, waterbakken vullen, enzovoort. Plus daarna nog het schoonspuiten van de leerlingen die uiteraard onder de modder zaten en het schoonmaakwerk van de kleedkamers. Daarbij kwam nog dat de snelle lopers binnen 15 minuten klaar waren en we het aantal deelnemers ook niet meer toe zagen nemen. Tijd voor een nieuw initiatief.”

Urban Run
En zo is het idee van een ‘Run 2/through School’ en langs diverse omliggende sportlocaties ontstaan. Zonder tijdsnotering, minder prestatiegericht, maar meer gericht op plezier en beleving. Ook is het voor de organisatie van het evenement beter te doen wat de voorbereidingen betreft. “Het aantal deelnemers is gelijk gebleven, dat omhoog krijgen is een mooi streven voor volgend jaar”, vertelt Marcel. Voor de leerlingen in het vierde jaar die de richting BSM (bewegen, sport en maatschappij) volgen is deelname verplicht. Zij trainen in de eerste drie leerjaren voor een duurloop van 1500 meter en in het vierde jaar lopen zij ook nog een Coopertest. De BSM-leerlingen in het vijfde en het zesde jaar moeten helpen als vrijwilliger. Op deze manier maken ze laagdrempelig kennis met het organiseren van een (sport)evenement. Ook bereid het ze voor op bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk bij een sportclub.

Voor collega Thea Limbach, die na dit jaar van haar pensioen mag gaan genieten, hadden haar collega’s als verrassing de ‘Thea Limbach passage’ in elkaar gezet bij de ijsclub. Compleet met fotowand en koek en zopie.

Volgend jaar
Voor volgend jaar staat de run weer op het programma. “Ja, het was wel een succes. We willen dan ook de Bonifatius mavo erbij betrekken. Genoeg ideeën in ieder geval.” En de leerlingen? Zij waren positief, je mag eindelijk eens door de school rennen, dat voelde als ‘vrijheid’!