Zijn wie je bent op de Bonifatius mavo en het Zuyderzee Lyceum

‘Kun jij overal zijn wie je bent? Op school, thuis en bij vrienden/vriendinnen? En geef je anderen die ruimte?’ Deze vragen stonden centraal tijdens de voorlichtingslessen vanuit Bureau gelijke behandeling aan de tweedejaars van de Bonifatius mavo. De leerlingen kregen de voorlichtingslessen in het kader van Paarse Vrijdag: de dag waarop de Bonifatius mavo solidariteit toont ten opzichte van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten. Naast de voorlichtingslessen is er op school ook in de dagopeningen aandacht besteed aan paarse vrijdag, is de regenboogvlag gehesen en kreeg iedereen een paars polsbandje.

Het Zuyderzee Lyceum kleurde de hele week paars, met iedere dag een leuke activiteit. Paarse posters in de school, paarse kleding, een paarse loper en een paars feestje droegen eraan bij dat de leerlingen en medewerkers stil konden staan bij de acceptatie voor allerlei soorten sekse, gender en seksuele oriëntatie. Om meer draagkracht te creëren is ervoor gekozen om voor deze keer de hele week aandacht te besteden aan paarse vrijdag. Een mooi moment was het gezamenlijk hijsen van de regenboogvlag voor het juniorgebouw vanochtend vroeg. Het Zuyderzee Lyceum vindt het belangrijk dat iedereen zich op school gewaardeerd en geaccepteerd voelt.

Echt nodig?
‘Is het nou echt nodig dat we aandacht besteden aan Paarse Vrijdag, mevrouw?’ was een vraag die voorafgaand aan Paarse Vrijdag gesteld werd door een leerling. Sanne Schrijer (zorgcoördinator) en Amanda Prijs (docent Nederlands) vinden van wel. Amanda: ‘Helaas zien we in de kranten en op tv nog zoveel voorbeelden van situaties waarbij iemand niet zichzelf kan zijn. Zolang die voorbeelden ons nog regelmatig bereiken, zien wij voor ons als school een belangrijke taak weggelegd. Niet alleen op Paarse Vrijdag, maar iedere dag.’